Demir Eksikliği Anemisi
Adından da anlaşıldığı üzere demir eksikliği anemisi, vücutta yeteri kadar demir olmaması durumudur. Anemiye uygun beslenme şekli nasıl olur konuşmadan önce demir mineralinden ve hastalık belirtilerinden biraz bahsedelim.
Demir minerali, yetişkin bir insanın vücudunda ortalama 3-5 gr kadardır ve bunun yarıdan fazlası kanda bulunur. Kanda ya da vücutta tek başına hareket etmez. Farklı proteinlere bağlanarak çeşitli görevlerde bulunur. Hayati görevlerinden biri; oksijeni, akciğerden vücuttaki diğer tüm dokulara taşıması ve dokulardaki karbondioksiti de akciğere geri getirmesidir. Ayrıca vücudumuz için gerekli enerjinin üretilmesini sağlayan enzimlerin sentezinde görev alır. Kullandığımız ilaçların ve vücudumuza giren zararlı maddelerin vücuttan atılımını sağlayan sistemin de çok önemli bir parçasıdır.
Oksijenin dokulara yeteri kadar taşınamaması sebebiyle demir eksikliği anemisinin en belirgin semptomları; aşırı yorgunluk ve halsizlik hissidir. Ayrıca tırnaklarda kırılganlığa ek olarak beyaz lekelere, ellerde ve ayaklarda soğukluk hissine, özellikle efor harcarken (merdiven çıkarken vb) oluşan hızlı kalp atışı ve nefes darlığına, toprak, buz, kil, tebeşir gibi nesnelere karşı anormal bir yeme isteği oluşmasına, ciltte solukluğa, bebeklerde ve çocuklarda iştahsızlığa sebep olur. Bunlara ek olarak enfeksiyon hastalıklarına ve hava kirliliğine bağlı kurşun zehirlenmesine karşı duyarlılık artar.
Sağlıklı bir insanın vücudundaki demir dengesi, günlük tüketilen gıda maddeleri içerisindeki demirin emilimi ile desteklenir. Yani vücudumuz ihtiyacının, yıkım-yapım döngüsünden eksik kalan kısmını besin maddelerinden emer. İhtiyacını karşıladıktan sonra da demir emilimini durdurur. Gereksinmenin arttığı; bebeklerde büyüme ve gelişme dönemleri, kadınlarda gebelik – emziklilik ve menstrüasyon dönemleri; ayrıca doğum yapılması, kan bağışı yapılması, yaralanmalara bağlı kanamalar gibi kayıp durumlarında vücudumuz tükettiğimiz gıdaların içerisindeki demirin emilimini arttırarak dengeyi korumaya çalışır. Fazla aspirin kullanımı, bağırsaklarda parazitlerin varlığı, uzun süreler boyunca yetersiz ve dengesiz beslenmek, emilim bozukluklarına bağlı sindirim sistemi hastalıkları ve kalıtsal enzim bozuklukları sebebiyle de emilim dengesini bozulabilir.
Tükettiğimiz gıdalarda demir 2 farklı türde bulunur; Hem demir ve Hem olmayan demir. Hem demir vücudumuzda daha kolay emilir, hayvansal gıdalarda daha çok bulunur. Bitkisel gıdalardaki demir Hem olmayan demirdir. Hem olmayan demirin emilmesi içinse; sağlıklı, yeterli mide salgısı ve yeterli miktarda C vitamini elzemdir.
Demir eksikliğinin altta yatan başka nedenleri bulunmadığı takdirde vücuttaki eksiklik seviyesi ve hastanın içinde bulunduğu özel durumlar gözetilerek belirlenecek doz ile demir takviyesi tedavi için reçetelendirilir. Demir takviyesi, ilaçlar ve besinler ile etkileşime girdiğinden dolayı tedaviden tam olarak verim almak için takviyeyi aç karnına almak gerekmektedir. Ayrıca mide ekşimesi için reçetelendirilen anti asit ilaçlar da yine demir emilimini azaltacaktır. Bu sebeple anti asit ilaçlardan en fazla 2 saat öncesinde demir takviyesi alınabilir.
BESLENME DÜZENİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Güne taze sıkılmış limonlu su ile başlanabilir. Kahvaltı tabakları maydanoz, yeşil sivri biber ve domates ya da havuç ile zenginleştirilebilir. Gün içerisinde mevsimine göre seçilecek 2 porsiyon meyve ile C vitamini alımını desteklemeye devam etmek gerekmektedir. Portakal, mandalina, greyfurt, şeftali ve çilek C vitamini oranı yüksek meyvelerdir. Çocuklarda karşılaştığımız gıda seçiciliği ve ilaç kullanımını reddetme eğiliminden dolayı 1 bardak taze sıkılmış portakal ya da greyfurt suyu ile ilacı içirmek tedavinin aksamaması açısından yardımcı olabilir.
- Kırmızı etin demir oranı tavuk ve balık etine göre daha yüksektir. Kolesterol yüksekliğiniz yoksa haftada 2-3 gün kırmızı et ile hazırlanmış yemekler planlayınız. Kolesterol yüksekliğiniz ve yumurtaya karşı alerjiniz yoksa her gün 1 yumurta tüketiniz.
- Tahılların sebzelerle ya da kurubaklagillerle kombinasyonu şeklinde hazırlanan yemek tarifleri de çeşitliliği sebebiyle yetişkinler için protein açısından yeteri kadar destekleyici olabilir. Ayrıca C vitamini oranı yüksek sebzelerle (domates gibi) pişirerek demir emilimini daha da çok arttırabilirsiniz. Kolesterol yüksekliğinde menülerinizi bu şekilde planlamanız daha sağlıklı olacaktır.
- Bu sebeple kepekli ekmek ya da beyaz ekmek tüketmemek gerekir. Tam buğday unundan yapılmış mayalı ekmekler tercih edilmelidir. Ayrıca tahıllar ve kurubaklagiller pişirme öncesi en az 20 dakika su bekletilir ve bekletme suyu kullanılmadan hazırlanırsa fitat içeriği azaltılmış olur. Bu şekilde demirden yararlanma oranı arttırılabilir.
- Tedavi döneminde yemekle birlikte çay ve kahve tüketmemek gerekmektedir. Yemeklerden 45-60 dakika önce ya da sonra içilmelidir.
- Bu sebeple şarküteri ürünlerini iyi kalite bir protein ve demir kaynağı olarak görmemek gerekmektedir.
- Yeşil yapraklı sebzelerin demir oranı yüksektir.
- Kuru meyveler, özellikle kuru üzüm ve kuru kayısı, pekmez, fındık ve fıstık gibi yağlı tohumlar, susam ve tahin demir yönünden zengindir. Günlük 1 porsiyon kuru meyve, kahvaltıda 1-2 kaşık pekmez, ara öğünlerde 5-6 adet kadar yağlı tohum tüketmek faydalı olacaktır.
- Nomkong, R. , Ejoh, R. , Dibanda, R. and Gabriel, M. (2019) Bioavailability of Iron and Related Components in Cooked Green Leafy Vegetables Consumed in Cameroon. Food and Nutrition Sciences, 10, 1096-1111. doi: 10.4236/fns.2019.109079.
- Küçükceran, H. , Ayhan Başer, D. , Ağadayı, E. , Demir Alsancak, A. & Kahveci, R. (2018). Ankara İli Akyurt Bölgesindeki Gebelerde Demir Eksikliği Anemisi Prevalansı ve Demir Eksikliğine Sebep Olan Faktörler . Konuralp Medical Journal , 10 (1) , 13-19 . DOI: 10.18521/ktd.316896
- Çifci, A. & Özkan, M. (2018). Demir fizyopatolojisi ve demir eksikliği anemisine yaklaşım: yeni tedavi stratejileri . Journal of Health Sciences and Medicine , 1 (2) , 40-44 . DOI: 10.32322/jhsm.430073
- Baysal A. (2012) Beslenme, Hatipoğlu Yayınları, 14. Baskı
- Baysal A. , Aksoy M. , Besler T. , Bozkurt N. , Keçecioğlu S. , Mercanlıgil S. M. , Merdol T. , Pekcan G. , Yıldız E. (2014) , Diyet El Kitabı, Hatipoğlu Yayınları, 8. Baskı


Comments
Post a Comment