Hemokromatozis İçin Beslenme İlkeleri

    Hemokromatozis, tüm dünyada ama özellikle Kuzey Avrupa'da çok sık görülen, Hepsidin ekliğine bağlı olarak demirin aşırı emilmesi ile karakterize bir metabolizma bozukluğudur. Kromozom 6 üzerindeki genlerin mutasyonu sonucu oluşur.

Hepsidin hormonu, karaciğerde sentez edilen, demir metabolizmasında görev alan bir hormondur. Bu hormonun görevi bağırsak mukozal hücrelerinden demir emilimini engelleyerek, demir depolarını düzenlemektir. Dolayısıyla Hepsidin eksikliğinde insan vücudunda demir fazla emilir ve birikir. Biriken demir vücutta toksik etkiler oluşturur.

Bu hastalığın beslenme tedavisinde temel prensip demir içeriği zengin olan gıdaların tüketiminde porsiyon kontrolü sağlamak ve onları demir emilimini azaltacak diğer besin maddeleriyle bir araya getirerek bir beslenme programı düzenlemektir.

    Gerek miktar gerekse emilme kolaylığı yönünden en iyi demir kaynağı etlerdir. Kırmızı etin beyaz ete oranla demir içeriği daha yüksektir. Bunun yanında yumurta, üzüm ve diğer meyve sularının yoğunlaştırılması ile yapılan pekmez, kuru meyveler, kuru baklagiller ve fındık, fıstık, susam gibi yiyecekler demir açısından zengin gıdalardır. Ancak bu gıdaların içeriğinde bulunan başka besin maddeleri de demirin emilim oranını etkilemektedir.

Nasıl Beslenmeli ve Nelere Dikkat Etmeli?



  • C vitamini demir emilimini arttırdığı için, C vitamini takviyesi kullanımı risklidir. Bu sebeple hemokromatozis hastaları doktorları tarafından özellikle reçetelendirme yapılmadığı sürece C vitamini takviyesi kullanmamalıdır. Kullanılan multi vitaminlerin içeriğinde demir ve C vitamini olup olmadığı da kontrol edilmelidir.
  • C vitamini içeriği yüksek meyvelerin (portakal, mandalina vb) porsiyon ölçülerine ve tüketim zamanlarına dikkat edilmelidir.  Bu meyveler yemeklerle birlikte tüketilmemeli, ara öğünlerde tercih edilmelidir.
  • Yüksek Hem-demir içeriğine sahip gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır. Bu sebeple kırmızı et tüketimini sınırlandırmak önemlidir. Kırmızı et yerine balık eti tüketmeyi tercih etmek daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
  • Hastalık sebebiyle karaciğerde demir birikimi oluşabileceğinden dolayı karaciğeri korumak ayrıca önemlidir. Bu sebeple işlenmiş gıdalardan, içeriğindeki fazla miktardaki yağ ve şekerden dolayı uzak durmak gerekir. Fruktoz şurubu demir emilimini 3 katı kadar arttırdığı için satın alınan gıda maddelerinin etiketlerini okumak elzemdir. Fruktoz şurubu içeren gıda maddelerinden uzak durulmalıdır.
  • Alkol hem karaciğer üzerindeki etkilerinden dolayı hem de non-hem demirin emilimini %10 oranında arttırdığı için tüketimi önerilmez.
  • Beta-karoten içeren sebze ve meyveler de demir emilimini arttırır. (havuç, tatlı patates, pancar, kırmızı ve sarı biber, brokoli, ıspanak, domates, kabak) Bu sebeple kırmızı et ile hazırlanan yemek tariflerinde bu sebzeleri kullanmamak ve kırmızı et planlanan öğünde bu sebzeleri ayrıca tüketmemek daha iyi olacaktır.
  • Yemek pişirilen kaplara dikkat edilmelidir. Dökme demir tava kullanımı önerilmez.
  • Kalsiyum, fosfotidin, oksalat, fitat ve polifenol gıdaların içersinde bulunan ve demir emilimine engel olan diğer besin maddeleridir.
  • Polifenoller, kakao, kahve ve çayların içinde bulunur. Yemeklerle birlikte tüketilen kahve ve çay demir emilimini azaltacaktır.
  • Ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, kuru fasulye, mercimek gibi kuru baklagiller, tahıllar ve tam buğday ürünlerin içerisinde bulunan fitat demir emilimini azaltır.

    Bu prensipler doğrultusunda, haftalık menülerinizi protein açısından yeterli ve dengeli hale getirmek için kuru baklagilleri ile tahılları bir arada kullanarak zenginleştirmelisiniz. Hafta 200-300gr kadar balık eti tüketmeniz önerilir. Kırmızı et tüketimini hafta 1 kez 100gr olarak sınırlandırmalı ve bunu beta-karoten içermeyen sebzelerle yapılan bir salata, 1 porsiyon yoğurt ya da ayran ve kepekli ekmek ile bir araya getirerek tüketebilirsiniz. C vitamini içeren meyveleri ara öğünlerde tüketerek, ana öğünlerdeki demir emilimini arttırmasına engel olabilirsiniz.

KAYNAK

  1. O. Albayrak ve M. A. Çürük , "Hemokromatozis", Arşiv Kaynak Tarama Dergisi, c. 18, sayı. 4, ss. 268-275, Ara. 2009
  2. V. Göral, Herediter Hemokromatozis-2020, Güncel Gastroenteroloji Dergisi, c. 24, sayı 1, ss. 10-29, Mart 2020
  3. N. T. Milman, Managing Genetic Hemochromatosis: An Overview of Dietary Measures, Which May Reduce Intestinal Iron Absorption in Persons With Iron Overload, Gastroenterology Res. 2021 Apr; 14(2): 66–80
  4. Baysal A. (2012) Beslenme, Hatipoğlu Yayınları, 14. Baskı

Comments

Popular posts from this blog

Understanding Nitrites and Nitrates: Sources and Potential Health Effects

Lessons From The Apple Cider Vinegar Story: The Dangers of Health Misinformation

Lots of Photos, One Outcry