Her gün kakao tüketmek için 3 sebep!

    Kakao tozu kolay ulaşılabilir olması ve uygun fiyatıyla herkesin bildiği bir gıda maddesi. Benim tanışıklığım çocukluktan gelir. Her gece yatmadan önce annemden kakaolu süt hazırlamasını ister, her sabah kahvaltı yapmak yerine yine kakaolu süt ister, her öğlen acıktığımda ise yine kakaolu süt isterdim. Sanırım bir noktadan sonra bu tutkulu ilişkiden usandım ve uzun bir süre kek - kurabiye içinden düzeyli bir ilişkiye devam ettik. Bağlantımız hiç kopmadı...

Şaka bir yana sıcak havalara isyan etmek yerine kendime soğuk kahveler hazırlamaya merak sardım. Şu sıralar tam olarak heyecanlı bir baristayım. Mocha yapmak için elim kakaoya gidince bu zamana kadar hiç içerisinde tam olarak neler barındırdığına bakmadığımı fark ettim. Sonra işte buradayız. Yapılmış bazı çalışmaları inceledim ve kakaonun sağlığımız üzerindeki etkilerini 3 kısa maddeyle özetlemeye çalıştım.
Kalp ve Damar Sağlığını Korumak
Faridi ve arkadaşları 45 yetişkine farklı zamanlarda 22 gram kakao içeren bitter çikolata, 22 gram kakao içeren şekerli ve şekersiz sıvıları tükettirerek kakaonun damarlar üzerindeki etkilerini araştırmış aynı zamanda uygulama yöntemlerinin başarısını kıyaslamıştır.
Kakao tüketiminin bireylerin genel olarak endotel fonksiyonlarını iyileştirdiğini ve kan basıncını düşürdüğünü bildirmişlerdir. Şekersiz kakao uygulamasının endotel fonksiyonlar üzerinde en iyi etkiye sahip olduğu gözlemlenmiş bu sebeple şekerin çıkarılması önerilmiştir.
Sağlıklı Bağırsak Florası ve Mutlu Bağırsaklar
Bir antioksidan olan flavonoller ile zenginleştirilmiş kakao tozunun bağırsaklarımızda bulunan Lactobacillus türü yararlı bakterileri arttırdığı ve inflamasyon belirteçleri olan çeşitli sinyal moleküllerinin üretimini azalttığı bildirilmiştir.
Zihinsel Sağlığı Korumak
Cimini ve arkadaşları laboratuvar ortamında canlı sinir hücreleri üzerinde çeşitli hasarlar oluşturmuş ve kakao tozunun bu hasarlar oluşturulurken etkisini gözlemlemiştir. Kakao tozunun Alzheimer gibi hastalıklarda da beyinde görülen bazı yapısal ve hücresel bozuklukları engellediğini bildirmişlerdir.
Aslında diyetisyenlerin bitter çikolataya olan sevgisi de buradan gelir. Bu bir meslek sırrı değil tabii. Bizler için, aslında tüm insanlık için gıdalar birer ilaç gibidir. Bizler ise aldığımız her lokmadan maksimum fayda nasıl sağlanabilir öğrenmek için sürekli araştırır ve sağlıklı olanı yani en faydalısını bulmaya çalışırız. Bu noktada sütlü çikolata yerine bitter çikolata öneririz ki, kakao oranı yüksek olsun bizleri damar hastalıklarından, Alzheimer'dan korusun ve şeker oranı daha düşük olsun kan şekerimizin düzeni bozulmasın, diyabetten korunalım.

KAKAO İÇERİSİNDE NELER BULUNDURUR?

Evlerimizdeki kakao tozları, Theobroma Cacaonun kurutulmuş ve fermente edilmiş yağlı tohumudur.
-Kakao içerisindeki yağ, tekli doymamış yağ (oleik asit) ve doymuş yağ (palmitik ve stearik asit) asitlerinin bir karışımıdır. Doymuş yağ alımının kolesterol düzeylerini yükselttiğini biliyoruz ancak kakaoda iş biraz ilginçleşiyor!
Stearik asitin diğer doymuş yağlardan farklı olarak kanımızdaki yağ asitlerini aynı derecede yükseltmemesi gibi sıra dışı bir özelliği var. Ayrıca kakaonun fazla miktarda tüketilememesi de kolesterol yükseltici etkisini önlemek için bir taktik olabilir.
-Kakao magnezyum, bakır, potasyum ve kalsiyum kaynağıdır.
Magnezyum kasların gevşemesi, protein sentezi ve vücut için gerekli enerjinin oluşum sürecinde görevli bir mineraldir. Özellikle sporcularda kaslar için magnezyum oldukça önemlidir. Bakır ise enzimlerin üretimi, büyüme ve beyin gelişimi için oldukça elzem bir mineraldir.
-Kakao tozu gram başına 50mg’a kadar polifenol (antioksidan) içerir.
Yani küçük porsiyonlarda bile kırmızı şarap, çay gibi birçok gıda maddesinden daha fazla antioksidan alımını sağlar. Antioksidanlar hücrelerimize toksik etki yapan serbest radikallerin vücutta oluşumunu önler. Tam bir DNA dostu diyebiliriz. Bu noktada gıda maddelerinin antioksidan kapasitelerini bilmek ve yüksek olanları tercih etmek daha dinç ve daha genç bir yaşlılık dönemi olarak hepimize geri dönecektir. 

KAYNAKÇA
1) Acute dark chocolate and cocoa ingestion and endothelial function: a randomized controlled crossover trial, Zubaida Faridi Valentine Yanchou Njike Suparna Dutta Ather Ali David L Katz, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 88, Issue 1, 1 July 2008, Pages 58–63 Doi.org/10.1093/ajcn/88.1.58
2) Changes in the Intestinal Microbiota and Host Inflammatory Gene Expression in Pigs Fed a Flavanol-Enriched Cocoa Powder, Saebyeol Jang Jianghao Sun Pei Chen Sukla Lakshman Aleksey Molokin James Harnly Joseph Urban, Jr Cindy Davis and Gloria Solano-Aguilar, J Nutr. 2016 Apr; 146(4): 673–680. Doi: 10.3945/jn.115.222968
3) Cocoa Powder Triggers Neuroprotective and Preventive Effects in a Human Alzheimer's Disease Model by Modulating BDNF Signaling Pathway, Annamaria Cimini, Roberta Gentile,Barbara D'Angelo, Elisabetta Benedetti, Loredana Cristiano, Maria Laura Avantaggiati, Antonio Giordano, Claudio Ferri and Giovambattista Desideri, J Cell Biochem. 2013 Oct; 114(10): 2209–2220. Doi: 10.1002/jcb.24548
4) Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease, David L. Katz,corresponding author Kim Doughty, and Ather Ali, Antioxid Redox Signal. 2011 Nov 15; 15(10): 2779–2811. Doi: 10.1089/ars.2010.3697

Comments

Popular posts from this blog

Understanding Nitrites and Nitrates: Sources and Potential Health Effects

Lessons From The Apple Cider Vinegar Story: The Dangers of Health Misinformation

Lots of Photos, One Outcry